Menu Sluiten

Mr. Van Delden schuift aan: “Er is wel veel veranderd hoor”

Aardig, informatief en met de nodige dosis humor schoof Mr. Bert van Delden (1941) afgelopen 2 oktober bij ons aan in Restaurant InStock in Den Haag. Van Delden, voormalig voorzitter van de Raad van de Rechtspraak en president van de rechtbanken in Den Haag en ‘s-Hertogenbosch, kwam vertellen over zijn ervaringen met internationale rechtssystemen. Het werd een spannend gesprek, beginnend in de collegebanken van de Universiteit Leiden in de jaren ’60. Na een korte uitstap naar New Orléans (Van Delden deed een master aan Tulane University) vertelde Van Delden over zijn presidentschappen bij de rechtbanken van ‘s-Hertogenbosch (1985 – 1990) en Den Haag (1990 – 2000).

Om inzicht te geven hoe drastisch technologie de wereld heeft veranderd de afgelopen vijftig jaar, had Van Delden oude ‘rechtsliteratuurkaartjes’ meegenomen. “De relevante literatuur is nu natuurlijk veel sneller te vinden. Er is wel veel veranderd hoor.”

Van Delden sprak vervolgens over zijn ervaringen met internationale rechtssystemen in verschillende landen in Europa, zoals Hongarije en Turkije. Hij merkte op dat het niet uitmaakt dat een rechtssysteem er op papier enorm mooi uitziet en goed in elkaar zit. “Het werkt niet als het niet wordt nageleefd. En dat hebben we in Nederland dan weer goed voor mekaar.”

4. Van Delden groepsfoto

Diners

Elke eerste maandag van de maand nodigen we een gast uit om aan te schuiven bij ons aan tafel. In het verleden schoven aan: Loïc Driebeek (Sr. advisor Executive Board SHV Holdings), Nora Stehouwer (voormalig NL Ambassadeurs Internationale Organisaties) en Sari van Heemskerck (voormalig lid Tweede Kamer). Het volgende diner is op maandag 6 november bij restaurant InStock. De spreker wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Spring naar toolbar